Gastarbajterima u Njemačkoj sprema se udar na džep: Raste cijena usluge bez koje se ne može - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Gastarbajterima u Njemačkoj sprema se udar na džep: Raste cijena usluge bez koje se ne može

Gastarbajterima u Njemačkoj sprema se udar na džep: Raste cijena usluge bez koje se ne može

Opštne i gradovi u Njemačkoj suočavaju se s rastućim troškovima električne energije, a od marta čak 106 dobavljača podižu cijene. Fenix-magazin piše o planovima 87 dobavljača za značajno povećanje cijena. Veće mrežarine su glavni krivci za ovaj rast cijena. Iako su veleprodajne cijene električne energije pale u odnosu na prošlu godinu, razina cijena je i dalje viša nego prije rusko-ukrajinskog sukoba.

Klaus Müller, predsjednik Savezne mrežne agencije, ističe da je era jeftine energije završena, posebno dok se još uvijek koristi velika količina konvencionalno proizvedene energije. Procjenjuje se da će kućanstva u mnogim regijama morati platiti više za električnu energiju od marta nadalje.

Od 164 dobavljača u Njemačkoj, 87 planira povećati cijene u martu, a dodatnih 19 u aprilu. Samo 19 dobavljača planira sniženje cijena. U prosjeku, potrošači koji su pogođeni ovim promjenama morat će platiti 172 eura više godišnje

Najveće povećanje cijena očekuje se kod EnBW Energie Baden-Württemberg, gdje će se cijene električne energije povećati za 22,5 posto od aprila. U prosjeku, kućanstva će plaćati dodatnih 368 eura godišnje. Slično, korisnici WSW Energy & Water moraju očekivati povećanje od 15,6 posto. Tročlana kućanstva će od marta plaćati 267 eura više godišnje.

Rast cijena uglavnom je uzrokovan povećanjem naknada za električnu mrežu, troškovima nabave i nametima. Preporučuje se da kućanstva provjere cijene električne energije kod različitih dobavljača kako bi maksimizirali potencijal uštede. Također je važno provjeriti cjenovne garancije i klauzule korekcije cijena prilikom odabira dobavljača.

Veliki je to udar za mnoge gastarbajtere koji žive u Njemačkoj, pogotovo ako se radi o porodicama s djecom. Izdvojili smo samo neke od dobavljača koji će podići svoje cijene električne energije, a cijelu listu pogledajte OVDJE

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …