Ovoliku satnicu sada morate imati ako želite ostvariti penziju od 1.500 ili 1.700 eura u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Ovoliku satnicu sada morate imati ako želite ostvariti penziju od 1.500 ili 1.700 eura u Njemačkoj

Ovoliku satnicu sada morate imati ako želite ostvariti penziju od 1.500 ili 1.700 eura u Njemačkoj

Polovina zaposlenih u Njemačkoj u budućnosti će primati penziju manju od 1.500 eura. Ali, kako znati kolika će vam biti penzija na kraju? Trenutna satnica vam može pomoći u izračunu.

Prema trenutnoj procjeni Ministarstva rada u Njemačkoj, gotovo polovina svih zaposlenih primat će penziju manju od 1.500 eura mjesečno prenosi fenix.

Ako želite izračunati koliku ćete imati penziju u starosti morate uzeti u obzir broj penzijskih bodova koje ste skupili tokom radnog vijeka. Na penzijske bodove utiče i visina zarade, odnosno satnice koju ste imali tokom radnog vijeka.

Pročitajte još:

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Penzija od 1.500 eura mjesečno

Kako biste primali oko 1.500 eura mjesečne penzije, morate skupiti najmanje 0,9 penzijskih bodova tokom 45 godina, pod pretpostavkom da tada nećete imati odbitke i da ćete otići u normalnu starosnu penziju. Tada dolazi do sljedećeg izračuna:

45 x 0,9 = 40,5

40,5 x 1,0 x 37,60 x 1,0 = 1.522,80 eura

Dobivate 0,9 penzijskih bodova ako imate bruto prihod od oko 40.000 eura godišnje. To je mjesečna plata od 3.333 eura, što odgovara satnici od 19,15 eura.

Penzija od 1.700 eura

Osoba koja je u svom radnom vijeku radila 40 godina, svakih nekoliko godina je imala rast plate. Zbog rasta plate početnih 0,9 penzijskih bodova na kraju radnog vijeka iznosi 1,3 penzijskih bodova godišnje. To znači da je u dobi za penziju skupljeno 46,5 mirovinskih bodova.

46,5 x 1,0 x 37,60 x 1,0 = 1.748,40 eura

Ta je osoba tokom radnog vijeka u prosjeku zarađivala 50.100 eura godišnje. Nekad je bilo više, nekad manje. To odgovara mjesečnoj plati od 4.175 eura, odnosno satnici od 24 eura.

Obratite se penzijskom

Važno je naglasiti da se ovaj primjeri temelji na mnogim jednostavnim životnim okolnostima. Ne uzimaju se u obzir razdoblja odgoja djeteta, ne pretpostavlja se prekid radnog vijeka, a ovaj primjer također pretpostavlja da osoba ima potpuno jednake prihode 45 godina.

To je prilično nerealno u stvarnom životu. Međutim, pomaže ilustrirati vrstu “minimalnog dohotka” za primanje penzije od 1.500 eura ili služi kao osnova za izračun lične prosječne zarade.

Pročitajte još:

Da li je bolje zaraditi penziju u Austriji ili Njemačkoj? Razlika je ogromna

Međutim, postoji mnogo jednostavniji način da saznate koliku biste penziju stvarno mogli primati u budućnosti: penzijsko osiguravajuće društvo svake godine šalje podatke o penziji koji sadrže trenutno stanje vaše lične penzije.

Ističe i koliku ćete penziju dobiti ako nastavite raditi kao sada i uplaćivati ​​u penzioni fond. I naveden je garantovani iznos koji ste već dosegnuli, tj. iznos koji će vam sigurno biti isplaćen kada odete u penziju, navode njemački mediji a prenosi fenix.

Pročitajte još:

Evo koliko dobijaju njemački penzioneri nakon 35 godina rada:

Evo koliko morate zarađivati da biste ostvarili penziju od 1.500 eura, koliku penziju možete očekivati nakon 5 godina rada u Njemačkoj i još mnogo toga?

Evo koliku penziju možete očekivati u Njemačkoj

Koliko za isti stan trebate platiti u Austriji, a koliko u Njemačkoj? Iznenadićete se

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …