Ovo je najbrži način za dobijanje Njemačke vize u 2024 godini - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Ovo je najbrži način za dobijanje Njemačke vize u 2024 godini

Ovo je najbrži način za dobijanje Njemačke vize u 2024 godini

Zakon o kvalifikovanoj imigraciji (Fachkräfteeinwanderungsgesetz), koji je dodatno razvijen od strane savezne vlade, stvara nove prilike za rad ili završetak obuke u Njemačkoj. Mnoge inovacije su stupile na snagu 1.03.2024. godine. Stranica njemacka-posao.com je prikupila sve nove informacije za vas.

Prvog marta 2024. godine stupila je na snagu druga faza novog Zakona o imigraciji kvalifikovanih radnika ( zweite Stufe des Fachkräfteeinwanderungsgesetzes). Novine olakšavaju ljudima iz trećih zemalja da rade u Njemačkoj, na primjer u zdravstvu. Poslodavci imaju koristi od manje birokratije i kraćih postupaka prenosi.

Ubrzani postupak za stručnu radnu snagu znatno skraćuje postupak priznavanja diplome i izdavanja vize. Naime, radi se o tkzv Plavoj Karti. Novina je da vaša diploma sada NE MORA bit priznata prije dolaska u Njemačku. Takodjer vrijeme čekanja vize je znatno skraćeno.

Kako bi se spriječio damping plata, predviđeni su minimalni iznosi plata ili obavezna primjena kolektivnih ugovora od strane poslodavca.

Uslov za dobijanje vize prema dopuni zakona iz 03.2024

  • Zahtjev za vizu u ovoj kategoriji možete podnijeti samo ukoliko je obrazovanje koje ste stekli u vašoj zemlji usporedivo ili priznato u Njemačkoj ili ukoliko ćete raditi kao IT-specijalist.
  • Kvalifikovano zanimanje kojim u Njemačkoj planirate da se bavite mora u potpunosti da odgovara Vašoj kvalifikaciji, tj možete raditi samo u vašoj struci

Uslov za zanatske radnike

  • Diploma srednje škole, stečena u priznatoj ustanovi. Iz iskustva znamo da je najbolje ako je školovanje redovno, i u državnoj školi. Za dobijanje vize nije potrebna nostrifikacije diplome.
  • Najmanje dvije godina iskustva u struci, nakon školovanja. Iskustvo dokazujete izvodom iz Penzionog osiguranja iz vaše zemlje.
  • Ugovor o radu. Plata treba biti najmanje u iznosu 3.397,50 eur brutto mjesecno tj 40.770 brutto godisnje
  • Izjava o radnom odnosu, ispunjenja od poslodavca. Preuzmite sa ovog linka.

Pročitajte još:

Ovo je najlakši način da se zaposlite u Njemačkoj bez kvalifikacija, sa minimalnim poznavanjem njemačkog jezika, ako nemate stan i ako nemate još radnu vizu. Pogledajte koliku platu možete očekivati i kako se prijaviti za posao

Uslov za akademske radnike

  • Diploma o stečenom visokom obrazovanju. Original i fotokopija(e) – sa apostilom na originalu i prevodom sudskog tumača priznatog u Njemačkoj.
  • Potvrda da je vaš diploma usporediva sa Njemačkom diplomom i da je diploma priznata. Važno:
  • U bazi podataka ANABIN potražite: a) Vašu visokoškolsku ustanovu b) naziv diplome koju ste stekli u visokoškolskoj ustanovi izvan Njemačke i da odštampate rezultate obje pretrage sa dobijenim vrednovanjem.

Za postupak izdavanja vize priznate su samo sljedeće konstelacije:

  1. visokoškolska ustanova nosi oznaku „H+“ i diploma nosi oznaku „entspricht / vergleichbar / complies“ ili
  2. visokoškolska ustanova nosi oznaku „H+/-: Molimo da provjerite da li je diploma stečena na Vašoj visokoškolskoj ustanovi navedena u Anabin-u i da li nosi oznaku „entspricht / vergleichbar / complies“.
  3. u svim drugim slučajevima treba da pokrenete postupak nostrifikacije kod Centralne službe za obrazovanje u inostranstvu (ZAB – Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen).
  • U nekim slučajevima treba vam i licenca za bavljenje poslom, npr nastavnici, odgajatelji, oblast humane medicine, ili dozvola za bavljenje vašom strukom npr kod arhitekata i inžinjera. U vezi ovog potražite više informacije na stranicama njemačke ambasade u vašoj zemlji, u rubrici Plava Karta.

Uslov za IT-stručnjake

  • Treba vam izjava o radnom odnosu, popunjena od strane poslodavca u Njemačkoj. Izjavu preuzmite na ovom linku. Vodite računa da je minimalna dozvoljena plata za vizu za IT-stručnjake 4.530 eura mjesečno.
  • Treba vam i potvrda o radnom iskustvu. Original i fotokopija(e)- IT-stručnjacie treba da dostave potvrdu o najmanje tri godine profesionalnog iskustva u posljednjih sedam godina u IT sektoru, čiji je nivo uporediv sa univerzitetskom diplomom ili tercijarnom obrazovnom kvalifikacijom koja je ekvivalentna univerzitetskoj diplomi.

Važno: Ostale informacije potražite na stranici njemačke ambasade u vašoj Zemlji, u rubrici Plava karta prenosi savjeti.de.

Pročitajte još:

Ovo je najlakši način da se zaposlite u Njemačkoj bez kvalifikacija, sa minimalnim poznavanjem njemačkog jezika, ako nemate stan i ako nemate još radnu vizu. Pogledajte koliku platu možete očekivati i kako se prijaviti za posao

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …