Njemačkoj će nedostajati preko 600.000 radnika samo u ovom poslu. Posao je odlično plaćen - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačkoj će nedostajati preko 600.000 radnika samo u ovom poslu. Posao je odlično plaćen
berlin zastava

Njemačkoj će nedostajati preko 600.000 radnika samo u ovom poslu. Posao je odlično plaćen

Nedostatak informatičara u njemačkoj privredi sljedećih će se godina znatno povećati ako se ne poduzmu protumjere, pokazalo je dugogodišnje istraživanje digitalne udruge Bitkom, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Bez odgovarajuće politike Njemačkoj bi 2040. godine moglo nedostajati oko 663.000 IT stručnjaka. Udruga računa da se trenutno nedostaje 149.000 strunjaka prenosi fenix.

Velika praznina nastat će prvenstveno zbog sve veće potrebe za programerima, sistem administratorima i ostalim IT stručnjacima. Do 2040. trebat će popuniti ukupno 1,92 miliona radnih mjesta. No, nudi se samo 1,26 miliona kvalifikovanih radnika.

Predsjednik Bitcoma Ralf Wintergerst rekao je da osim ovih brojki postoje hiljade nepopunjenih IT radnih mjesta u administraciji, školama i naučnim institucijama.

„Nedostatak IT stručnjaka, koji se godinama pogoršava, pogađa cijelu zemlju i usporava prijeko potrebnu digitalizaciju. Sve veći jaz u IT vještinama znači gubitak konkurentnosti, dodane vrijednosti, rasta i prosperiteta.

Pročitajte još:

Ovo je najlakši način da se zaposlite u Njemačkoj bez kvalifikacija, sa minimalnim poznavanjem njemačkog jezika, ako nemate stan i ako nemate još radnu vizu. Pogledajte koliku platu možete očekivati i kako se prijaviti za posao

“Bez IT stručnjaka, Njemačka gubi svoju digitalnu budućnost”, rekao je Wintergerst.

Industrijska udruga objasnila je da se situacija može popraviti.

Oko 108.000 dodatnih kvalifikovanih radnika može ući na tržište do 2040. Ako se privuče više studenata i pripravnika, ako se poveća interes za IT među ženskom populacijom i zaustavi odustajanje od studija računarstva.

Kako bi se postigao ovaj cilj, potrebne su mjere poput uvođenja većeg broja sati informatike u školama diljem Njemačke, kao i otvaranje odjela za informatiku, digitalizaciju i umjetnu inteligenciju.

Dodatna protumjera je zadržati starije zaposlenike iznad dobi za penzinere. To znači da se razlika može smanjiti za još 68.500 mjesta prenosi fenix.

Pročitajte još:

Ovo je najbrži način za dobijanje Njemačke vize u 2024 godini

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …