Loše vijesti za stanovnike Njemačke: Ovo važno osiguranje postaje sve skuplje - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Loše vijesti za stanovnike Njemačke: Ovo važno osiguranje postaje sve skuplje
eurici

Loše vijesti za stanovnike Njemačke: Ovo važno osiguranje postaje sve skuplje

HUK-Coburg, najveća Njemačka osiguravajuća kuća motornih vozila, suočava se s finansijskim izazovima u svom odjelu osiguranja automobila zbog visokih troškova radionica i rezervnih dijelova, što dovodi do značajnih gubitaka. Za korisnike osiguranja to znači da se moraju pripremiti za rastuće premije.

Vodeći njemački osiguravatelj automobila, HUK Coburg, prisiljen je dodatno povećati cijene zbog značajnih gubitaka u svom odjelu osiguranja motornih vozila. Uprkos gotovo udvostručenoj neto dobiti u 2023. na 298 miliona eura (oko 580 miliona KM), odjel motornih vozila zabilježio je gubitak od gotovo 547 miliona eura (više od milijardu KM). Prema riječima Klausa-Jürgena Heitmann, izvršnog direktora, rastuće cijene rezervnih dijelova, štete od oluja i neočekivano veliki broj nesreća glavni su uzroci ovih gubitaka prenosi radio Sarajevo.

HUK-Coburg, najveći njemački motornmotornih vozila, suočava se s finansijskim izazovima u svom odjelu osiguranja automobila zbog visokih troškova radionica i rezervnih dijelova, što dovodi do značajnih gubitaka. Za korisnike osiguranja to znači da se moraju pripremiti za rastuće premije.

Pročitajte još:

Gastarbajterima u Njemačkoj sprema se udar na džep: Raste cijena “struje”

S 13,9 miliona osiguranih vozila HUK Coburg je tržišni lider ispred Allianza. Povećanja cijena od 15 posto za postojeće korisnike u 2022. i 2023. nisu dovoljna za prevladavanje finansijskih izazova. Prema mišljenju Jörga Rheinländera, članu uprave za imovinu i nesreće, dalje prilagodbe cijena vjerovatno su u nadolazećim godinama.

HUK nije nipošto jedina osiguravajuća kuća koja je trenutno u minusu. Opća organizacija njemačke osiguravačke industrije već je prošlog ljeta predvidjela da će industrija zabilježiti ukupni deficit u automobilskom poslovanju zbog naglog povećanja troškova. Ali za Coburg grupu, police motornih vozila doprinose više od pola ukupnog prihoda.

Posao s automobilima u 2023. nije bio sasvim pozitivan za HUK ni u drugim aspektima. Grupa je ukupno sklopila 1,4 miliona novih ugovora o motornim vozilima – ali je istovremeno više od 1,2 miliona ugovora izgubljeno jer su mušterije tražile druga osiguranja. Sve u svemu, HUK je dobio samo 183.000 novih vozila. To je zbog činjenice da svake godine nekoliko miliona vlasnika automobila u Njemačkoj promijeni osiguravača u potrazi za jeftinijom policom.

Pročitajte još:

Poskupljuje RTV taksa u Njemačkoj, evo za koliko:

Allianz, broj dva na tržištu osiguranja motornih vozila, nadoknadio je 2023. Krajem 2022. münchenska DAX grupa osigurala je skoro devet miliona vozila, a prošle godine je ukupno bilo 258.000 dodatnih vozila.

Budući da je posao u HUK-u inače išao dobro i da je kompanija dobivala nove mušterije na svim područjima, šef Heitmann se nije bunio. Prema njegovim riječima, premijski prihod iz svih divizija porastao je za 6,2 posto na devet milijardi eura (17.5 milijardi KM). Osim toga, investicijski rezultat skočio je za 86 posto na 931 miliona eura (1.81 milijardi KM) zahvaljujući povećanim kamatama i cijenama dionica. Zaključak je da je godišnji suficit iznosio 300 miliona eura (skoro 584 miliona KM), više nego dvostruko više nego 2022. godine, javlja Fenix-magazin.

Pročitajte još:

PONOVO PO DŽEPU STANOVIKA! Od aprila stižu veći računi

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …