Austrijski div traži radnike, čak i van EU - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / Nekategorisano / Austrijski div traži radnike, čak i van EU

Austrijski div traži radnike, čak i van EU

ÖBB se bori s nedostatkom radnika. Zanimanja specifična za željeznicu nalaze se na popisu deficitarnih zanimanja. Prema časopisu “profil”, “prvih 15 Tunižana” sada radi za ÖBB – kao tehničari željezničkog skladišta i mehaničari u ÖBB Postbusu.

U sljedećem koraku mogli bi slijediti i pratitelji vozva, mašinovođe, skretničari na prugama i vozači autobusa iz raznih trećih zemalja.

“Pripremamo konkurs na razini cijele EU koji je namijenjen domaćim, ali i međunarodnim pružateljima kadrovskih usluga koji mogu osigurati radnike iz Austrije, EU, ali i iz raznih trećih zemalja”, stoji u izvještaju časopisa ÖBB Communication. Ovo je posebno usmjereno na “željeznička zanimanja i vozače autobusa”. Riječ je o radnim mjestima na listi deficitarnih zanimanja koja se mogu popuniti pomoću crveno-bijelo-crvene kartice, prenosi kroativ.at.

Prema podacima kompanije, ÖBB je povećao svoju radnu snagu s 42.600 ljudi na kraju 2022. na 43.200 na kraju 2023. godine. Trenutno je na dužnosti 5031 mašinovođa – 24 više nego lani. Što se tiče tehničko kvalifikovanih radnika, željeznica bilježi porast od 129 zaposlenih s 2.571 zaposlenikom. ÖBB trenutno obučava oko 2.100 pripravnika. Prema Federalnim željeznicama, 21 posto pripravnika su žene, a četvrtina novozaposlenih su žene.

Pročitajte još:

Austrija: Pošta traži 700 radnika – “Unatoč dobroj plati, teško je naći radnike”

Prema “profilu”, ÖBB je također otvoren za prijem učenika starijih od 18 godina iz trećih zemalja. Ministar rada ÖVP-a Martin Kocher želi to omogućiti daljnjim ublažavanjem ograničenja za dobivanje crveno-bijelo-crvene karte. “Sve u svemu, vrlo smo uspješni u pronalaženju osoblja i popunjavanju 650 radnih mjesta koja nudimo svake godine,” naglašava ÖBB u svom časopisu. Također radi “s mnogim ljudima koji su emigrirali posljednjih godina, poput Sirijaca ili Afganistanaca”. U pojedinim regijama još bi mogla ostati upražnjena radna mjesta koja bi se mogla popuniti novim kvalifikovanim radnicima iz trećih zemalja.

Na ovogodišnjoj listi deficitarnih zanimanja nalazi se 110 državnih i 48 regionalnih zanimanja, uključujući osam dodatnih zanimanja u javnom prijevozu poput vozača vozova, konduktera i vozača autobusa.

ZA POSAO SE MOŽETE PRIJAVITI KLIKOM OVDJE

Loading

O urednik

Također pogledajte

Bh. dijaspora: više iseljava, investira i šalje više novca

Više od dva milijuna bh. državljana živi i radi izvan domovine te mnogi kažu kako …