Rekordan broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj! Evo gdje... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Rekordan broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj! Evo gdje…
ljudi analiziraju

Rekordan broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj! Evo gdje…

Njemačka traži: Rekordan broj slobodnih radnih mjesta u informatici, tehnici i prirodnim naukama
U Njemačkoj se dodatno povećala potreba za kvalificiranim radnicima u tzv. prirodno-tehničkim zanimanjima, a nedostatak radnika u području prirodnih nauka i tehnologije dostigao je novi rekord, objavio je u ponedjeljak Institut za njemačku privredu iz Koelna (IW).
“Njemačkim poduzećima je u listopadu nedostajalo 337.900 radnika u područjima matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnike, što je rekordna vrijednost i porast od šest posto u usporedbi s oktobrom 2017.”, proizlazi iz studije IW-a objavljene u ponedjeljak.

Stručnjaci se slažu da drastičan manjak neće biti moguće pokriti isključivo uvozom radne snage, nego je potrebno ulaganje dodatnih napora u obrazovne programe.

“Mi šanse koje pruža digitalizacije možemo iskoristiti samo ako naš obrazovni sustav djecu bude pripremao za tržište rada budućnosti”, stoji u saopćenju Saveza njemačkih poslodavaca (BDA) u prvoj reakciji na najnoviju studiju IW-a.

Ukupno je u Njemačkoj u novembru bilo nepopunjeno 1,24 miliona radnih mjesta, što je najviša ikad zabilježena vrijednost u Njemačkoj, prenosi Hina.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *