Da li ste u dilemi, raditi u call centru ili ne? Ovo su prednosti i nedostaci: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Da li ste u dilemi, raditi u call centru ili ne? Ovo su prednosti i nedostaci:
call center

Da li ste u dilemi, raditi u call centru ili ne? Ovo su prednosti i nedostaci:

Izazovi rada u call centru (i kako ih savladati)
Možda već radite u call centru ili tek namjeravate. Riječ je o poslu koji je (relativno) lako dobiti zbog velikog broja otvorenih radnih mjesta. Kakva su vaša očekivanja i što zaista možete očekivati?

Call centar svoj ‘smisao’ nalazi u brojnim upitima klijenata (korisnika) koji traže pojašnjenja, dodatne informacije, prijedloge ili rješenja problema. Vaš je zadatak pronaći pravi odgovor na svako postavljeno pitanje i tako korisnicima olakšati korištenje usluge.

Sada kada vam je ovo poznato, znate i što možete očekivati: rad s ljudima koji se zbog nečega žale, ne razumiju neke uvjete korištenja, a ponekad mogu biti i prilično ljuti na vas. Ako imate strpljenja, visoku razinu samokontrole te ukoliko ste pozitivni i dobronamjerni, u ovom poslu mogli biste postati vrlo uspješni.

Ako ste još uvijek u dilemu: raditi li u call centru ili ne, donosimo vam popis prednosti i nedostataka koji mogu olakšati vašu odluku:

Prednosti
1) Posao u suštini nije težak: morate se ljubazno javljati na telefon i koristiti jednostavne računalne programe. O vašoj brzini i znanju ovisi, naravno, brzina rješavanja problema korisnika.

2) Call centri obično se nalaze u ugodnom ambijentu gdje i vi imate svoje posebno mjesto, koje vam pruža dovoljno privatnosti i udobnosti te mogućnost koncentracije, koja je potrebna u obavljanju ovog posla.

3) Uvjeti plaćanja su zadovoljavajući – koliko radite toliko u pravilu možete i zaraditi, ukoliko ostvarujete zadane ciljeve.

4) Jedan od rijetkih poslova koje ne morate ‘nositi doma’. Radno vrijeme je u pravilu praktično pa je riječ o poslu koji može poslužiti i kao dodatni izvor zarade.

5) Nije sve samo u poslu. Imate brojne mogućnosti edukacije, treninga i ono najvažnije, sklapanja novih prijateljstava s ljudima slične ili iste dobi i intersa.

6) Ovo je odličan posao za upoznavanje ljudske psihologije kroz pomaganje različitim profilima ljudi. Pred vama je doslovno spetar različitih osobina, glasova, naravi, situacija…ovo iskustvo pomoći će vam i u izgradnji vlastitog karaktera, a tko zna, možda jednoga dana bude i odlična podloga za pisanje zanimljive knjige?

7) Iako u ovom poslu postoje stroga pravila i ciljevi, pokušajte ga shvatiti kao igru. Pritom ne mislimo da neozbiljno shvatite svoj posao, već svaki poziv prihvatite kao izazov, priliku za učenje (upoznavanje različitih karaktera i nadogradnju vlastitih komunikacijskih vještina) te mogućnost za pružanje pomoći kojom ćete nekoga zaista usrećiti (ujedno i svog poslodavca).

Nedostaci
1) Godišnje razgovarate s nekoliko hiljada ljudi. Kako je riječ o klijentima koji vam se obraćaju prvenstveno radi rješavanja nekog svog problema, možete zaista svašta doživjeti: od frustracija preko uvreda do psovki.

To je i jedan od najvećih izazova ovog posla, a njemu ste svakodnevno izloženi. Ključno je naoružati se strpljenjem i velikom željom za pomaganjem. Ako ste u stanju pozitivno pristupiti sugovorniku, umiriti ga i objasniti mu da je vaša iskrena želja pomoći mu u rješavanju problema, velika je vjerojatnost da ćete uživati u svom poslu i da vam neće biti izvor stresa.

2) Kao djelatnik na ovom radnom mjestu, vi ste ‘središte’ u kojem se sudaraju oprečni stavovi, ‘ispušni ventil’ za nezadovoljne klijente i ‘zid’ preko kojeg kritike gnjevnih korisnika ne mogu doći do ‘onih gore’.

Istovremeno, osjećate pritisak sa svih strana: od nadređenih (vaš voditelj, menadžer, uprava) koji očekuju ostvarenje ciljeva (kvota) te od strane klijenata (koji su nerijetko nezadovoljni ili nedovoljno informirani). Neki voditelji znaju biti pravi gnjavatori, inzistirati na ciljevima i pritom ne uzimati u obzir ljudski faktor – činjenicu da klijent naprosto nije zainteresiran za neki proizvod/uslugu.

3) Dodatni izvor stresa: osim rješavanja problema klijenata, suočeni ste s ambicioznim i raznolikim ciljevima: tjednim, mjesečnim, kvartalnim… Neki od njih djeluju nerealno. Tu su i pravila poput: jednom klijentu ne biste smjeli posvetiti dulje od 10 minuta, dnevno morate riješiti određenu kvotu klijenata, klijente ne smijete ostaviti na čekanje, ne smijete ih proslijeđivati na druge odjele (osim ako za to nemate zaista jako dobar razlog) itd.

Za svaki propust u nekoj od ovih točaka možda ćete biti sankcionirani ili voditi stresne razgovore sa svojim nadređenim.

4) Kako i na svakom mjestu s većim brojem zaposlenik, možete postati meta glasina i tračeva. Nije loše pripaziti što pričate, posebno ako je u pitanju vaš privatni život.

5) Plata. Naravno, nije pretjerano visoka. Ali je viša u odnosu na neka druga zanimanja, koja pružaju i manje komforne uvjete rada, a ponekad su i stresnija. (M.M.)

Izvor: Hub Pages

Poslove u Call centrima možete pogledati OVDJE

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *