Od danas za ulazak u Sloveniju iz BiH, Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana obavezan karantin ili negativan test na koronavirus - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Od danas za ulazak u Sloveniju iz BiH, Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana obavezan karantin ili negativan test na koronavirus

Od danas za ulazak u Sloveniju iz BiH, Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana obavezan karantin ili negativan test na koronavirus

Slovenska vlada pooštrila je uslove za ulazak putnika iz država izvan EU, pa se od ponoći neće moći ulaziti iz BiH, Srbije i Kosova bez obvezne 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na COVID-19.

Svi građani BiH, bez obzira na državljanstvo, pa čak i Slovenci koji su boravili u BiH koji žele ući u Sloveniju morat će u obveznu karantenu ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obvezno obavljen u nekoj od članica EU-a.

Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija su postale zemlje u kojima se bilježi veći dnevni porast oboljelih od koronavirusa i nalaze se na crvenuo jlisti epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Sjeverna Makedonija.

Podsjetimo, Crna Gora danas je za građane BiH ograničila ulazak u zemlju, a iz objašnjenja vlade susjedne zemlje zaključuje se da za ovaj potez nije odgovorna Bosna i Hercegovina, odnosno njeni građani, nego državljani Republike Srbije.

U pogledu ulazaka iz tih država od ponoći više ne vrijede niti prijašnji izuzeci po kojima se je iz njih moglo ulaziti bez karantene i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se sa dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

Prema podacima slovenskih epidemiologa, od 34 nova slučaja u zadnjih desetak dana veći dio je uvezen iz inozemstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14. Dva unosa su iz Rusije, devet iz BiH, tri iz Srbije te po jedan iz Švedske i SAD-a.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *