Ovako izgleda "Covid pasoš" bez kojeg se neće moći putovati, evo šta morate znati: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Ovako izgleda “Covid pasoš” bez kojeg se neće moći putovati, evo šta morate znati:

Ovako izgleda “Covid pasoš” bez kojeg se neće moći putovati, evo šta morate znati:

Preuzeto sa klix.ba

Evropska komisija usvojila je danas prijedlog koji definira kako bi trebao izgledati “digitalni zeleni certifikat” ili potvrda koja bi trebala olakšati putovanja u zemlje Evropske unije.

Digitalni zeleni certifikat, tako bi trebao sadržavati podatke o tome da li je neko vakcinisan protiv koronvirusa, ima li negativan PCR test, ili je prebolio zarazu koronavirusom i razvio antitijela.

Posjedovanje “digitalnog zelenog certifikata” ne bi trebao biti preduvjet za slobodu kretanja, naglašava se u prijedlogu Komisije, što znači da će ljudi moći putovati i bez te potvrde, premda će vjerojatno biti podložni pravilima o samoizolaciji po dolasku na mjesto na koje putuju.

“U pitanju nisu pasoši o vakcinaciji, već digitalni certifikati, koji su namijenjeni slobodnom kretanju u kontekstu pandemije koronavirusa, kazao je jučer glasnogovornik EK-a Eric Mamer.

Potvrda se izdaje državljanima Evropske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU te članovima njihove porodice. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno. Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osjetljive lične podatke, zaštita tih podataka biti izrazito visoka.

Digitalna potvrda” će sadržati podatke o vakcini koje je građanin primio, ko je proizvođač, broj doze i datum vakcinisanja. Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja te rezultat testiranja.

Potvrda o tome da je osoba preboljela zarazu koronavirusom sadržavat će datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu te datum izdavanja i rok trajanja. Posljednja stavka o roku trajanja mogla bi izazvati kontroverze budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preboljele COVID-19.

Digitalna potvrda sadrži QR kod, koji će moći biti pokazan u digitalnom obliku, tj. na zaslonu mobitela, ili u papirnatom obliku, tj. isprintan. Taj QR kod sadrži i digitalni potpis koji služi kao zaštita od krivotvorenja. Svako zdravstveno tijelo koje će izdavati certifikat imat će svoj ključ za digitalni potpis.

Digitalni zeleni certifikat izdavat će se besplatno, a tekstualni dio bit će napisan na jeziku države u kojoj je izdan i na engleskom jeziku.

Još uvijek nije jasno precizirano kako će se ova odluka odraziti na građane koji ne dolaze iz zemalja članica EU.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *