Angela Merkel povlači "hitnu kočnicu"! Njemačka se ponovo vraća u totalni lockdown, evo šta to znači: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Angela Merkel povlači “hitnu kočnicu”! Njemačka se ponovo vraća u totalni lockdown, evo šta to znači:

Angela Merkel povlači “hitnu kočnicu”! Njemačka se ponovo vraća u totalni lockdown, evo šta to znači:

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je danas kako ta zemlja ima eksponencijalni rast, nakon što su o ponovnom eksponencijalnom rastu govorili iz Instituta Robert Koch prenosi index.hr. 

“Situacija postaje vrlo ozbiljna. Imamo eksponencijalni rast. Zato je dobro da smo uspostavili kočnicu za opasnosti. Nažalost, morat ćemo upotrijebiti tu kočnicu za nuždu”, rekla je Merkel. 

Pročitajte još: Angela Merkel uvodi novo pravilo u Njemačkoj i cijeloj EU: Ovo će vam trebati za putovanja, pristup prodavnicama, školama…

Kočnica koju spominje Merkel je mehanizam dogovoren na posljednjem sastanku početkom marta kada je dogovoreno da se lagane mjere otvaranja ukinu u slučaju rasta incidencije iznad granice od 100, čemu se Njemačka svakodnevno približava. Ukidanje tih blažih mjera zapravo znači povratak djelomičnog lockdowna. 

Neke savezne pokrajine su već povukle neke mjere ublažavanja i ponovo uvele ograničenja kod privatnih kontakata.

Podsjetimo, Njemačka je nedavno malo olabavila mjere, a stručnjak s Instituta za zarazne bolesti Robert Koch je rekao kako je to razlog zbog kojeg se epidemiološka situacija u toj zemlji pogoršava.

“Na rubu smo trećeg vala, to više nije sporno. Sada smo ublažili mjere, a to ubrzava eksponencijalni rast”, rekao je epidemiolog Dirk Brockmann za njemačku televiziju ARD.

-pročitajte još: DEFINITIVNA ODLUKA: Putovanja moguća samo uz Korona-pasoš! Ovo morate znati:

Institut Robert Koch (RKI) izvijestio je o 16.033 nove zaraze koronom u subotu ujutro. Sedmodnevna incidencija porasla je na 99,9 (u petak je bila: 95,6).

Još 207 osoba umrlo je u roku od 24 sata od posljedica koronavirusa. Broj prijavljenih smrtnih slučajeva popeo se na 74. 358.

Kancelarka Angela Merkel i čelnici saveznih država dogovorili su početkom mjeseca postupno ublažavanje mjera, s time da su odredili i njihovo ponovno “hitno uvođenje” ako broj novih slučajeva zaraze tri dana zaredom bude veći od 100 na 100.000 stanovnika. Merkel i njene kolege bi se trebali ponovo sastati 22. marta.

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *