ČAK 12, 5 VIŠE NOVCA: Ovi radnici se mogu nadati platama većim za najmanje 500 eura i isplati bonusa od 3.000 eura - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / AERODROM / ČAK 12, 5 VIŠE NOVCA: Ovi radnici se mogu nadati platama većim za najmanje 500 eura i isplati bonusa od 3.000 eura

ČAK 12, 5 VIŠE NOVCA: Ovi radnici se mogu nadati platama većim za najmanje 500 eura i isplati bonusa od 3.000 eura

Sindikat Ver.di u Njemačkoj traži znatno veće plate za hiljade radnika koji su zaposleni kao zemaljsko osoblje kompanije Lufthansa. Također želi ukinuti razlike u radnom vremenu između Istoka i Zapada, pišu njemački mediji.

Kako pišu njemački mediji, Sindikat Ver.di ulazi u kolektivne pregovore za oko 25.000 zemaljskog osoblja kompanije Lufthanse sa zahtjevom za znatno veće plate prenosi fenix-magazin.

AEROGROUND (Aerodrom u Minhenu) traži radnu snagu: Postanite dio velikog tima za zemaljsko opsluživanje. Firma nudi osiguran ugovor za dobivanje radnih viza, 30 dana godišnjeg odmora, podrška pri traženju smještaja, i još mnogo drugih pogodnosti. Na oglas za posao se možete prijaviti OVDJE:

Kolektivni pregovori počinju sredinom januara

Naknade tehničara i službenika za prijavu, među ostalima, trebale bi se povećati za 12,5 posto, odnosno najmanje za 500 eura mjesečno, rekao je pregovarač Sindikata.

Uz to, prema tvrdnjama Sindikata, radnicima bi trebao biti isplaćen dodatak za naknadu inflacije od 3.000 eura, kao i nova naknada za jednu smjenu od 3,6 posto. Traže i zagarantiran godišnji rast plata.

Prema informacijama Ver.di-ja, prvi datum pregovora zakazan je za 18. januara. Iz Ver.dija ističu kako je broj radnika smanjen, te je pod velikim opterećenjem.

“Unatoč rekordnoj dobiti, Lufthansa premalo ulaže u osoblje. To je jedan od razloga zašto još uvijek imamo poremećaje u zračnom prometu. Naši zahtjevi su minimalni ako će okončati manjak osoblja i kaos u zračnom prometu”, navedeno je iz Sindikata.

Pročitajte još:

Swissport Losch gubi dozvolu za rad na aerodromu Minhen

Penziona obveza do kraja godine

Ver.di pregovara s najvećim njemačkim avionskim prijevoznikom i nekim podružnicama kao što su Cargo i Lufthansa Technik za zemaljsko osoblje.

Udruga Cockpit sklopila je ranije kolektivne ugovore za pilote, a Neovisna organizacija stjuardesa (UFO) paralelno pregovara za kabinsko osoblje.

Osim jednokratne isplate, traži povećanje plate od 15 posto za duže od 18 mjeseci.

Sva tri sindikata su u poziciji da štrajkom u velikoj mjeri utječu na Lufthansin rad. Za kabinsko i zemaljsko osoblje, penziona obveza prestaje krajem godine.

U nadolazećem krugu kolektivnih pregovora, Ver.di je krenuo u uklanjanje postojećih razlika u radnom vremenu između Istočne i Zapadne Njemačke. Do sada su ljudi na Istoku za isti novac morali raditi dva i po sata duže.

Firma bi također trebala stalno primati pripravnike i dati zaposlenicima izbor između više novca ili više godišnjeg odmora.

Lufthansa nije komentarisala zahtjeve Sindikata.

“Službeni razgovori započet će 18. januara i čvrsto pretpostavljamo da ćemo pregovarati pošteno i na ravnopravnoj osnovi”, rekla je glasnogovornica firme za njemačke medije prenosi fenix-magazin.

AEROGROUND (Aerodrom u Minhenu) traži radnu snagu: Postanite dio velikog tima za zemaljsko opsluživanje. Firma nudi osiguran ugovor za dobivanje radnih viza, 30 dana godišnjeg odmora, podrška pri traženju smještaja, i još mnogo drugih pogodnosti. Na oglas za posao se možete prijaviti OVDJE:

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …