OD 2024. GODINE 22 MILIONA RADNIKA IMAT ĆE KORIST OD DRŽAVE: Možete dobiti i do 738 eura - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / OD 2024. GODINE 22 MILIONA RADNIKA IMAT ĆE KORIST OD DRŽAVE: Možete dobiti i do 738 eura

OD 2024. GODINE 22 MILIONA RADNIKA IMAT ĆE KORIST OD DRŽAVE: Možete dobiti i do 738 eura

Svi oni koji ne prelazi određenu granicu prihoda mogu sebi od države osigurati neoporezivu naknadu za štednju. Od 2024. ukupno 22 miliona zaposlenika imat će koristi od toga. Sve što trebate je kvačicu na pravom mjestu na poreznoj prijavi.

Naknade koje stvaraju kapital (Vermögenswirksamen Leistungen- VL) zanimljiv su način uštede novca. Vaš poslodavac će vam pomoći da izgradite imovinu. Vi odlučujete kako će se taj novac uložiti, na primjer, moguć je dionički fond ili ugovor o stambenoj štednji prenosi fenix-magazin.

Upravo se čita:

IAKO VLADA PRORAČUNSKA KRIZA: Milioni u Njemačkoj mogu odahnuti, naknada od 563 eura im sjeda na račun u januaru

Ali postaje još bolje: Ako štedite s VL-om, država će vam dati dodatni novac pod određenim uslovima, bez poreza i socijalnog osiguranja. To je naknada za štednju zaposlenika.

Razlikuje se i mora se podnijeti godišnje u poreznoj prijavi. No, naknadu dobivate samo ako ste ispod određene granice prihoda. To se dosad odnosilo na oko 8 miliona zaposlenika.

Od 2024. zakonom će se udvostručiti ograničenja dohotka, što će omogućiti da još 14 miliona radnika više prima dodatak.

Do 738 eura dodatka od države

Pročitajte još:

AKO RADITE MINI-JOB u Njemačkoj: Ovako sebi možete osigurati bonus od 3.000 eura

Ako vam poslodavac odobri VL, uz poreznu prijavu možete podnijeti zahtjev za naknadu za štednju zaposlenika. Tada vam država daje dodatni novac za izgradnju vaše imovine.

Do sada je država davala prednost i potporu radnicima s niskim primanjima, zbog čega su postojale uske granice primanja. Oni pak ovise o vrsti ulaganja VL-a. Do sada su vrijedila sljedeća pravila koja su uspostavljena 1999. godine:

Dionički fondovi/udjeli: 20.000 eura oporezivog godišnjeg prihoda za samce, 40.000 eura za partnere koji se procjenjuju zajednički.

Ugovori o stambenoj štednji: 17.900 eura za samce, 35.800 eura za parove.

Novo od 2024.: Ograničenja dohotka udvostručit će se na 40.000 eura oporezivog godišnjeg dohotka za samce i 80.000 eura za parove. Razlika između dioničkih fondova i ugovora o stambenoj štednji više se ne odnosi na ograničenje prihoda.

Visina naknade za štednju zaposlenika ovisi o vrsti ulaganja. Kod dioničkih fondova od države godišnje dobivate najviše 20 posto uplaćenog iznosa, a granica za izračun je 400 eura.

Za ugovor o stambenoj j štednji iznosi 9 posto, limit je 470 eura.

Ako imate dva VL ugovora, možete ostvariti radnu štednju za oba. Za dionički fond to bi bilo 80 eura godišnje, za ugovor o stambenoj štednji 43 eura, dakle ukupno 123 eura naknade godišnje. Budući da VL traje šest godina, dobit ćete svotu od 738 eura ako u potpunosti iskoristite naknadu.

Upravo se čita:

PLUS NA PLATU: Stanovnici ovih saveznih zemalja će najviše profitirati, plate rastu a infalcija pada

Sigurna štednja zaposlenika

Da biste osigurali naknadu, morate je podnijeti godišnje prilikom podnošenja porezne prijave. Nema puno posla, potrebno je samo na glavnom obrascu staviti kvačicu pored “Utvrđivanje štednog dodatka zaposlenika”. Također morate unijeti “1” za sebe i svog partnera u retku 42.

Relevantne dokaze automatski će poslati poreznoj upravi financijska institucija kod koje imate VL ugovor.

Rokovi za radnu štednju su izdašni, tko želi osigurati naknadu za 2022. godinu ima rok do kraja 2026. godine.

Ako ne podnesete poreznu prijavu, olakšicu možete ostvariti jednostavnim ispunjavanjem obrasca koji zatim morate poslati poreznoj upravi.

Iako morate godišnje podnijeti zahtjev za radničku štednju, porezna uprava prikuplja novac i isplaćuje ga tek na kraju VL ugovora prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

NAJPLAĆENIJA I NAJMANJE PLAĆENA ZANIMANJA U NJEMAČKOJ: Evo koji radnici se mogu pohvaliti zaradom od gotovo 100.000 eura, a ko zarađuje ispod 40.000 eura godišnje?

Loading

O urednik

Također pogledajte

frankfurt

Doviđenja Njemačka: Popis velikih i poznatih kompanija koje napuštaju Njemačku

Prema pisanju časopisa “Markt und Mittelstand”, dobrih 9.500 firmi s barem jednim njemačkim vlasnikom već …