Da li je bolje zaraditi penziju u Austriji ili Njemačkoj? Razlika je ogromna - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Da li je bolje zaraditi penziju u Austriji ili Njemačkoj? Razlika je ogromna

Da li je bolje zaraditi penziju u Austriji ili Njemačkoj? Razlika je ogromna

Iako je usporedba različitih penzijskih sistema teško izvediva, posve je jasno da je u Njemačkoj lakše, a u Austriji isplativije zaraditi penziju.

Nekoliko usporednih statistika pokazuje da Njemačka ne može držati korak sa svojim susjednima kada su u pitanju penzije. Konkretno, to potvrđuje i izvještaj naučne službe Bundestaga, koje je naručio bivši supredsjednik ljevičarske parlamentarne skupine Dietmar Bartsch, javlja Fenix magazin.

“Prema izvještau, penzioneri u Austriji primali su prosječnu starosnu penziju od 1.480 eura 2022. godine, dok je prosječna penzija u Njemačkoj iznosila 1.054 eura mjesečno”, navodi Die Linke. Osim toga, penzija u alpskoj zemlji isplaćuje se 14 puta godišnje zahvaljujući posebnim uplatama.

Pročitajte još:

Rastu penzije u Austriji: Evo koliko iznosi minimalna penzija, bolja nego u Njemačkoj

Na prvi pogled, razlika od 426 eura teško je objašnjiva za njemačke penzionere. Ipak, Njemačko penziono osiguranje (DRV) ističe da se “njemački i austrijski penzijski zakon razlikuju ne samo u pogledu visine naknada, već i u brojnim drugim karakteristikama”. DRV također navodi da je stoga usporedba penzijskih sistema u Njemačkoj i Austriji problematična, pišu njemački mediji. Koje su onda razlike u usporedbi penzija?

U Njemačkoj su, s izuzetkom većine samozaposlenih osoba, sve zaposlene osobe općenito uključene u obvezne sigurnosne sisteme. Međutim, oni su specifični za skupine (zaposlenici, državni službenici, slobodnjaci, poljoprivrednici) i vrlo su različito strukturirani u smislu uslova doprinosa/naknada. U Austriji, načelno, svi zaposleni uključeni su u program obvezne starosne penzije pod usporedivim uslovima doprinosa/naknada.

Minimalni staž osiguranja za ostvarivanje penzije u Njemačkoj je pet, a u Austriji 15 godina. Stope doprinosa za penzijsko osiguranje su niže u Njemačkoj, a više u Austriji. Penalizacija prijevremenog penzionisanja je 3,6 posto godišnje u Njemačkoj, te 4,2 posto godišnje u Austriji. A to su samo neke od razlika u penzionom sistemu dviju zemalja prenosi mojevrijeme.hr.

Pročitajte još:

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Evo koliko dobijaju njemački penzioneri nakon 35 godina rada:

Evo koliko morate zarađivati da biste ostvarili penziju od 1.500 eura, koliku penziju možete očekivati nakon 5 godina rada u Njemačkoj i još mnogo toga?

Evo koliku penziju možete očekivati u Njemačkoj

Koliko za isti stan trebate platiti u Austriji, a koliko u Njemačkoj? Iznenadićete se

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …