Da li je bolje zaraditi penziju u Austriji ili Njemačkoj? Razlika je ogromna - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Da li je bolje zaraditi penziju u Austriji ili Njemačkoj? Razlika je ogromna

Da li je bolje zaraditi penziju u Austriji ili Njemačkoj? Razlika je ogromna

Iako je usporedba različitih penzijskih sistema teško izvediva, posve je jasno da je u Njemačkoj lakše, a u Austriji isplativije zaraditi penziju.

Nekoliko usporednih statistika pokazuje da Njemačka ne može držati korak sa svojim susjednima kada su u pitanju penzije. Konkretno, to potvrđuje i izvještaj naučne službe Bundestaga, koje je naručio bivši supredsjednik ljevičarske parlamentarne skupine Dietmar Bartsch, javlja Fenix magazin.

“Prema izvještau, penzioneri u Austriji primali su prosječnu starosnu penziju od 1.480 eura 2022. godine, dok je prosječna penzija u Njemačkoj iznosila 1.054 eura mjesečno”, navodi Die Linke. Osim toga, penzija u alpskoj zemlji isplaćuje se 14 puta godišnje zahvaljujući posebnim uplatama.

Pročitajte još:

Rastu penzije u Austriji: Evo koliko iznosi minimalna penzija, bolja nego u Njemačkoj

Na prvi pogled, razlika od 426 eura teško je objašnjiva za njemačke penzionere. Ipak, Njemačko penziono osiguranje (DRV) ističe da se “njemački i austrijski penzijski zakon razlikuju ne samo u pogledu visine naknada, već i u brojnim drugim karakteristikama”. DRV također navodi da je stoga usporedba penzijskih sistema u Njemačkoj i Austriji problematična, pišu njemački mediji. Koje su onda razlike u usporedbi penzija?

U Njemačkoj su, s izuzetkom većine samozaposlenih osoba, sve zaposlene osobe općenito uključene u obvezne sigurnosne sisteme. Međutim, oni su specifični za skupine (zaposlenici, državni službenici, slobodnjaci, poljoprivrednici) i vrlo su različito strukturirani u smislu uslova doprinosa/naknada. U Austriji, načelno, svi zaposleni uključeni su u program obvezne starosne penzije pod usporedivim uslovima doprinosa/naknada.

Minimalni staž osiguranja za ostvarivanje penzije u Njemačkoj je pet, a u Austriji 15 godina. Stope doprinosa za penzijsko osiguranje su niže u Njemačkoj, a više u Austriji. Penalizacija prijevremenog penzionisanja je 3,6 posto godišnje u Njemačkoj, te 4,2 posto godišnje u Austriji. A to su samo neke od razlika u penzionom sistemu dviju zemalja prenosi mojevrijeme.hr.

Pročitajte još:

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Evo koliko dobijaju njemački penzioneri nakon 35 godina rada:

Evo koliko morate zarađivati da biste ostvarili penziju od 1.500 eura, koliku penziju možete očekivati nakon 5 godina rada u Njemačkoj i još mnogo toga?

Evo koliku penziju možete očekivati u Njemačkoj

Koliko za isti stan trebate platiti u Austriji, a koliko u Njemačkoj? Iznenadićete se

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …