Hercegovac gotovo svake godine kupuje novi Mercedes, ima ih preko 50: “To nam je u krvi” - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Hercegovac gotovo svake godine kupuje novi Mercedes, ima ih preko 50: “To nam je u krvi”

Hercegovac gotovo svake godine kupuje novi Mercedes, ima ih preko 50: “To nam je u krvi”

Hercegovac Stojan Miličević (86) iz njemačkog Calwa je vjerovatno rekorder po broju novih Mercedesa koje je kupovao posljednjih 55 godina. Tokom svog života vozio je između 55 i 60 Mercedesa i svi su bili u njegovu vlasništvu.

Njegov sin Željko Miličević, koji ga je nominirao u izboru za “Hercegovac godine”, kaže kako mu je otac zadnjih 55 godina, gotovo svake godine kupovao novi Mercedes, a posljednjeg je kupio 2023. godine. U avgustu će ponovno kupiti potpuno novog Mercedesa, saznaje Fenix-magazin.

“Ljubav prema Mercedesu je Hercegovcima u krvi”, sa smiješkom je otkrio 86-godišnji penzioner.

Stojan Miličević je rođen u Slipčićima, u okolini Mostara. Tu je završio i osnovnu školu, a u Mostaru je pohađao srednju školu. Vojni rok je služio u Skopju. Od 1960. do 1966. godine bio je zaposlen u fabrici Ložionica u Mostaru, a uz posao je igrao i nogomet. Igrao je za klubove NK Slipčići i FK Lokomotiva Mostar.

Radio u fabrici Mercedesa

Stojan je u Njemačku stigao 1966. godine, gdje je godinu dana radio kao građevinski radnik. Potom se 1967. godine zaposlio u fabrici Mercedes– Benz Sindelfingen. Ta se fabrika smatra jednom od vodećih svjetskih centara za sigurnost, inovacije i dizajn u proizvodnji vozila više i luksuzne klase u globalnoj proizvodnoj mreži.

U fabrici Mercedes-Benza, Stojan je ostao raditi do 1998. godine kada je otišao u penziju.

Od kad je u penziji, Stojan sa suprugom Ankom jedan dio godine provodi u Hercegovini, odnosno u Čapljini, a drugi u njemačkom Calwu. Stojan i Anka su roditelji troje djece i imaju dvoje unučadi.

Pročitajte još:

I ovaj Hercegovac iz Njemačke u rodni kraj svake godine dolazi s najnovijim modelom Mercedesa!

Možda je i posao u fabrici Mercedesa bio razlogom što se Stojan zaljubio u Mercedese jer ih je u svom životu kaže imao više od 50, i to novih, Mercedesa. Danas u svom vlasništvu ima dva Mercedesa, piše Fenix-magazin.de.

Prvi kupio 1969. godine

Svoj prvi Mercedes Stojan je, kaže, kupio davne 1969. godine, i od tada do danas gotovo svake godine kupuje novi Mercedes.

“U proteklih 55 godina bio je vlasnik oko 50 novih Mercedesa, a ovaj posljednji kojega je preuzeo u martu 2023. godine jačine je čak 307 KS ( AMG CLA 35 4MATIC ). Osim sto je gotovo svaku godinu vozio novi Mercedes u nekoliko navrata je imao u svom vlasništvu i po dva Mercedesa. Dakle, u svom vlasništvu je imao između 50 i 60 Mercedesa”, rekao je Stojanov sin Željko Miličević.

Sin Željko ističe kako se taj podatak može provjeriti u fabrici Mercedes Benz Sindelfingen.

“Na žalost, nemamo fotografije svih tih Mercedesa, ali imamo fotografiju njegovog prvog Mercedesa iz 1969. godine. Naime Mercedesovi radnici imaju pravo i nakon odlaska u penziju, uz veliki popust, kupovati nove Mercedese i to sve do kraja života”, kaže Željko Miličević.

Iako ima 86 godina, Stojan i dalje planirati kupovati i voziti Mercedese, a novog Mercedesa kupit će već u avgustu ove godine.

Značajno je napomenuti kako u Njemačkoj ne postoji dobna granica do koje vozač smije voziti vlastito vozilo. U Hrvatskoj vozač smije voziti do 65. godine, a nakon toga mora proći ljekarski pregled. Ako ga prođe, smije voziti narednih 10 godina nakon čega se ponovno mora podvrgnuti ljekarskom pregledu. Ako i tada prođe ljekarski pregled, vozačka dozvola mu se produžuje na sljedećih 10 godina i tako uvijek iznova. U BiH je zakonom propisano da vozač može voziti sve dok je zdravstveno sposoban. Slično kao i u Hrvatskoj, i u BH vozač nakon 65. godine mora proći ljekarski pregled, a nakon što ga prođe, vozačka mu vrijedi sljedeće tri godine, kada ponovno mora proći ljekarski pregled.

Nominacija za “Hercegovca godine”

Ljubav prema Mercedesima bila je i razlogom da Željko Miličević svog oca nominira u izboru za “Hercegovca godine”.

“Mislim da je to zaslužio. Prati taj izbor, podržava ga i mislim da je nominacija kruna njegove ljubavi prema Mercedesima”, kaže Željko Miličević.

Inače, riječ je o izboru kojeg organizira udruga “Hercegovka godine” i koji je ove godine izazvao veliku pozornost, pogotovo Hercegovaca u iseljeništvu. Naime, u izboru su nominirani franjevci, sportaši, privrednici…

“Projekt izbor “Hercegovac godine ” ima za cilj promociju Hercegovine, običaja i sposobnosti ljudi kojima korijeni sežu iz ove svete zemlje, ovoga našega krša i kamenjara za koji smo srcem ušiveni. Isto tako, cilj nam je povezivanje iseljenih s matičnom domovinom”, kazala je Daniela Škegro predsjednica Udruge “Hercegovka godine” koja je organizator izbora “Hercegovac godine”, piše Fenix-magazin..

Pročitajte još:

I ovaj Hercegovac iz Njemačke u rodni kraj svake godine dolazi s najnovijim modelom Mercedesa!

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …