Hercegovac gotovo svake godine kupuje novi Mercedes, ima ih preko 50: “To nam je u krvi” - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Hercegovac gotovo svake godine kupuje novi Mercedes, ima ih preko 50: “To nam je u krvi”

Hercegovac gotovo svake godine kupuje novi Mercedes, ima ih preko 50: “To nam je u krvi”

Hercegovac Stojan Miličević (86) iz njemačkog Calwa je vjerovatno rekorder po broju novih Mercedesa koje je kupovao posljednjih 55 godina. Tokom svog života vozio je između 55 i 60 Mercedesa i svi su bili u njegovu vlasništvu.

Njegov sin Željko Miličević, koji ga je nominirao u izboru za “Hercegovac godine”, kaže kako mu je otac zadnjih 55 godina, gotovo svake godine kupovao novi Mercedes, a posljednjeg je kupio 2023. godine. U avgustu će ponovno kupiti potpuno novog Mercedesa, saznaje Fenix-magazin.

“Ljubav prema Mercedesu je Hercegovcima u krvi”, sa smiješkom je otkrio 86-godišnji penzioner.

Stojan Miličević je rođen u Slipčićima, u okolini Mostara. Tu je završio i osnovnu školu, a u Mostaru je pohađao srednju školu. Vojni rok je služio u Skopju. Od 1960. do 1966. godine bio je zaposlen u fabrici Ložionica u Mostaru, a uz posao je igrao i nogomet. Igrao je za klubove NK Slipčići i FK Lokomotiva Mostar.

Radio u fabrici Mercedesa

Stojan je u Njemačku stigao 1966. godine, gdje je godinu dana radio kao građevinski radnik. Potom se 1967. godine zaposlio u fabrici Mercedes– Benz Sindelfingen. Ta se fabrika smatra jednom od vodećih svjetskih centara za sigurnost, inovacije i dizajn u proizvodnji vozila više i luksuzne klase u globalnoj proizvodnoj mreži.

U fabrici Mercedes-Benza, Stojan je ostao raditi do 1998. godine kada je otišao u penziju.

Od kad je u penziji, Stojan sa suprugom Ankom jedan dio godine provodi u Hercegovini, odnosno u Čapljini, a drugi u njemačkom Calwu. Stojan i Anka su roditelji troje djece i imaju dvoje unučadi.

Pročitajte još:

I ovaj Hercegovac iz Njemačke u rodni kraj svake godine dolazi s najnovijim modelom Mercedesa!

Možda je i posao u fabrici Mercedesa bio razlogom što se Stojan zaljubio u Mercedese jer ih je u svom životu kaže imao više od 50, i to novih, Mercedesa. Danas u svom vlasništvu ima dva Mercedesa, piše Fenix-magazin.de.

Prvi kupio 1969. godine

Svoj prvi Mercedes Stojan je, kaže, kupio davne 1969. godine, i od tada do danas gotovo svake godine kupuje novi Mercedes.

“U proteklih 55 godina bio je vlasnik oko 50 novih Mercedesa, a ovaj posljednji kojega je preuzeo u martu 2023. godine jačine je čak 307 KS ( AMG CLA 35 4MATIC ). Osim sto je gotovo svaku godinu vozio novi Mercedes u nekoliko navrata je imao u svom vlasništvu i po dva Mercedesa. Dakle, u svom vlasništvu je imao između 50 i 60 Mercedesa”, rekao je Stojanov sin Željko Miličević.

Sin Željko ističe kako se taj podatak može provjeriti u fabrici Mercedes Benz Sindelfingen.

“Na žalost, nemamo fotografije svih tih Mercedesa, ali imamo fotografiju njegovog prvog Mercedesa iz 1969. godine. Naime Mercedesovi radnici imaju pravo i nakon odlaska u penziju, uz veliki popust, kupovati nove Mercedese i to sve do kraja života”, kaže Željko Miličević.

Iako ima 86 godina, Stojan i dalje planirati kupovati i voziti Mercedese, a novog Mercedesa kupit će već u avgustu ove godine.

Značajno je napomenuti kako u Njemačkoj ne postoji dobna granica do koje vozač smije voziti vlastito vozilo. U Hrvatskoj vozač smije voziti do 65. godine, a nakon toga mora proći ljekarski pregled. Ako ga prođe, smije voziti narednih 10 godina nakon čega se ponovno mora podvrgnuti ljekarskom pregledu. Ako i tada prođe ljekarski pregled, vozačka dozvola mu se produžuje na sljedećih 10 godina i tako uvijek iznova. U BiH je zakonom propisano da vozač može voziti sve dok je zdravstveno sposoban. Slično kao i u Hrvatskoj, i u BH vozač nakon 65. godine mora proći ljekarski pregled, a nakon što ga prođe, vozačka mu vrijedi sljedeće tri godine, kada ponovno mora proći ljekarski pregled.

Nominacija za “Hercegovca godine”

Ljubav prema Mercedesima bila je i razlogom da Željko Miličević svog oca nominira u izboru za “Hercegovca godine”.

“Mislim da je to zaslužio. Prati taj izbor, podržava ga i mislim da je nominacija kruna njegove ljubavi prema Mercedesima”, kaže Željko Miličević.

Inače, riječ je o izboru kojeg organizira udruga “Hercegovka godine” i koji je ove godine izazvao veliku pozornost, pogotovo Hercegovaca u iseljeništvu. Naime, u izboru su nominirani franjevci, sportaši, privrednici…

“Projekt izbor “Hercegovac godine ” ima za cilj promociju Hercegovine, običaja i sposobnosti ljudi kojima korijeni sežu iz ove svete zemlje, ovoga našega krša i kamenjara za koji smo srcem ušiveni. Isto tako, cilj nam je povezivanje iseljenih s matičnom domovinom”, kazala je Daniela Škegro predsjednica Udruge “Hercegovka godine” koja je organizator izbora “Hercegovac godine”, piše Fenix-magazin..

Pročitajte još:

I ovaj Hercegovac iz Njemačke u rodni kraj svake godine dolazi s najnovijim modelom Mercedesa!

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …