CIJENE, PLATE, REŽIJE: Šta mogu očekivati stanovnici u Njemačkoj? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / CIJENE, PLATE, REŽIJE: Šta mogu očekivati stanovnici u Njemačkoj?

CIJENE, PLATE, REŽIJE: Šta mogu očekivati stanovnici u Njemačkoj?

Stopa inflacije u Njemačkoj je u aprilu stagnirala, nakon tri mjeseca pada. U odnosu na april prošle godine iznosio je 2,2 posto, a toliko je bilo i u martu, pokazuju preliminarni izračuni Zavoda za statistiku, javlja dpa.

Cijene su posljednji put bile relativno niže u aprilu 2021. uz stopu inflacije od dva posto. Još u decembru stopa je iznosila 3,7 posto i od tada se smanjuje prenosi fenix-magazin.

Njemački su potrošači u aprilu namirnice plaćali 0,5 posto više nego godinu ranije. S druge strane, cijena energije za kućanstva pala je za 1,2 posto, iako je prestao važiti privremeno uveden niži PDV na plin i grijanje.

Potrošačke cijene od marta do aprila porasle su za 0,5 posto, kažu statističari.

Pročitajte još:

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Vodeći njemački ekonomski instituti očekuju da će prosječna inflacija u 2024. biti 2,3 posto, nakon 5,9 posto prošle godine. No, stabilizacija cijena mogla bi biti sporija od očekivanog.

Na primjer, firme iz nekih sektora diljem Njemačke najavile su povećanje cijena u velikom istraživanju instituta Ifo. To se posebno odnosi na gastronomiju, igračke i kozmetiku.

“U idućim mjesecima malo je vjerovatno da će se inflacija nastaviti smanjivati ​​i da će ostati na nešto više od dva posto”, zaključili su ekonomisti Ifa.

Niže stope inflacije mogu potaknuti potrošnju, koja je jedan od stupova njemačke privrede.

Nedavna studija Instituta za makroekonomiju i istraživanje poslovnog ciklusa (IMK) Zaklade Hans Bekler (Böckler) otkrila je osjetno veću sklonost potrošnji među ljudima s različitim dohodovnim rasponima, posebno kada je riječ o slobodnom vremenu, zabavi i kulturi.

Studija se temelji na ispitivanju 9.600 ljudi.

Postoje znakovi “neminovnog preokreta u potrošnji” – posebno ako “stopa inflacije nastavi padati tokom godine i, kako nominalne plate rastu, realne plate također ponovno rastu nakon nekoliko godina pada”, navodi se u studiji prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Loading

O urednik

Također pogledajte

frankfurt

Doviđenja Njemačka: Popis velikih i poznatih kompanija koje napuštaju Njemačku

Prema pisanju časopisa “Markt und Mittelstand”, dobrih 9.500 firmi s barem jednim njemačkim vlasnikom već …