Kako pronaći stan u Njemačkoj? Evo super trikova i savjeta - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Kako pronaći stan u Njemačkoj? Evo super trikova i savjeta

Kako pronaći stan u Njemačkoj? Evo super trikova i savjeta

Život u Njemačkoj ima mnogo prednosti ali i jedan veliki nedosatak, a to su naravno stanovi. Kako naći stan u Njemačkoj je jedno od najtežih problema sa kojim se svi susrećemo pri samom dolasku. Ipak nije sve tako crno prenosi savjeti.de.

Kaltmiete i Warmmiete

Kada govorimo o stanarini, potrebno je znati da se u Njemačkoj razlikuju dva pojma:

 • Kaltmiete (Hladna stanarina) 

To je “stvarni” iznos stanarine. Iznos novca koji vlasnik želi za svoju nekretninu. Većina vlasnika se vodi prosječnim iznosom cijene po kvadratu toga naselja.

 • Warmmiete (Topla stanarina) 

Warmiete je cjelokupni iznos, dakle Kaltmiete + dodatni troškovi (Nebenkosten). Topla voda, grijanje, smeće, čišćenje stubišta i prilaza, osiguranje ulaze u Nebenkosten.

Na koji način doći do stana u Njemačkoj

Prije nego što počnete potragu trebat će vam:

 • Tri platne liste. To nije uvijek uslov ali najčešće
 • Novac za Kauciju – odprilike iznos dvije ili tri Kaltmiete
 • Lebenslauf – tj životopis – kako besplatno napisati životopis pročitaj na ovom linku
 • Schufa – tzv Šufa
 • Email prijava – napravite šablon u kojem piše ko ste, šta se, otkad ste u Njemačkoj i ostale informacije. Taj šablon koristite za sve prijave za stan, mijenjate samo ime osobe kojoj šaljete e-mail. Na kraju ovog članka imate par primjera e-mailova koje možete preuzeti.
 • Takodjer kada dobijete stan, trebaće vam naravno račun u banci kako biste plaćali stan

Stranice za iznajmljivanje stanova u Njemačkoj

Uobičajeni način za pronalazak odgovarajućeg stana je putem oglasnika za nekretnine na internetu ili u novinama.

Postoje mnogi internetski portali na kojima možete pretraživati nekretnine na području cijele Njemačke ili možete sami objaviti oglas u kojem tražite stan. One najbolje opisat ćemo u nastavku:

 • Immobilienscout24 – jedna od najboljih stranica za trazenje stana
 • Immowelt – Ova dva portala su najbolji portali za nekretnine. Savjet: sačuvajte svoju potragu i namjestite da vas automatski obavijesti za svaku novu ponudu.
 • Ebay Kleinanzeigen  – Oglasnik. Budući da je stan iznajmiti ili prodati jako lako, mnogi posežu za besplatnim kanalima kao što je Ebay i slični. Ovo je jako dobar kanal i često se jako dobri stanovi mogu brzo i nekomplikovano pronaći.
 • WG-gesucht – i slični portali su specijalizovani za traženje cimera (sustanara). Postoji velika ponuda, a potraga često sliči na onu sa stranica zu upoznavanje partnera (Cimeri ipak moraju odgovarati jedan drugome).

Prijava za stan u Njemačkoj – primjer (besplatan download)

Prijava za stan Njemačka primjer (samac)Download

Prijava za stan Njemačka primjer (porodica)Download

Stan u Njemačkoj – bonus savjeti

Takodjer dobar savjet je da oglase potražite u novinama. Dakle radi se o novinama iz mjesta u kojem živite. Najbolje je novine uzeti rano ujutro, npr na benzinskoj pumpi već oko 6 sati ujutro. Pregledati oglase i zatim već oko 8 ujutro zvati telefonom, dok stan nije iznajmljen.

Pored toga možete se obratit i Makleru tj agentu za nekretnine. Njihova usluga je skupa ali može pomoći da brzo nažete stan.

Još nešto možete pokušati – dati oglas na facebook grupama. Napišite kakav stan tražite i još neke bitne uslove. Npr ako se nalazite u Hamburgu potražite facebook grupe tipa: Stanovi Hamburg, Bosanci/Hrvati/Srbi u Hamburgu, Wohnungen in Hamburg, Ich suche Wohnung in Hamburg, Hamburg Kleinanzeige i slično.

Preuzimanje stana (Übergabe)

Nakon što ste jednom pogledali stan, ispunuli ste upitnik o vama (Selbstauskunft) i poslali ga vlasniku stana. Ako vlasnik stana upravo vas odabere – pozvaće vas i na preuzimanje stana ili tzv Übergabe.

Tu je bitno da:

 • detaljno pregledate stan i obratite pažnju na ostećena u stanu.
 • Pregledajte stolariju, podovoe, zidove
 • uslikajte oštećenja i razgovarajte sa stanodavcem o tome

Odjava iz stana (Kündigung)

Želite promijeniti stan? Morate paziti na uslove iz vašeg ugovora o najmu stana (Mietvertrag). Odjava stana se treba najaviti tri mjeseca unaprijed kako bi stanodavac mogao naći novog stanara.

Također trebate dobiti nazad svoju kauciju. U tom slučaju stanje stana mora biti kako kad ste ga preuzeli prenosi savjeti.de

Možda vas zanima i ovo vezano za stanove:

Evo gdje su najjeftiniji stanovi za iznajmiti a gdje najskuplji u Njemačkoj

Nekretnine u Njemačkoj: Ovoliko stanari ili potencijelni kupci stanova dobivaju za 1200 eura mjesečno. Evo gdje se isplati kupovati nekretninu, a gdje se više isplati plaćati stanarinu:

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

KAKO U NJEMAČKOJ KUPITI STAN BEZ UČEŠĆA: Za kredit od 180.000 € potrebna je OVOLIKA PLATA – Evo od čega zavisi finansiranje banke

Loading

O urednik

Također pogledajte

SVE DOGOVORENO! Raste Kindergeld (dječiji doplatak), evo za koliko i kada

Kindergeld ( dječiji doplatak ) u Njemačkoj će rasti od 2025. godine. Kako javlja fenix-magazin, …