NEDOPUSTIVO DA SE VIZA ČEKA MJESECIMA: Njemačka branša traži olakšanje izdavanja viza radnicima i turistima. Evo šta slijedi: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NEDOPUSTIVO DA SE VIZA ČEKA MJESECIMA: Njemačka branša traži olakšanje izdavanja viza radnicima i turistima. Evo šta slijedi:

NEDOPUSTIVO DA SE VIZA ČEKA MJESECIMA: Njemačka branša traži olakšanje izdavanja viza radnicima i turistima. Evo šta slijedi:

Uoči središnjeg kongresa u Berlinu u ponedjeljak, predstavnici turističke branše od vlade traže pojednostavljenje i ubrzanje postupka izdavanja viza za potencijalne radnike u turizmu, ali i za turiste iz zemalja kojima je za ulazak u šengenski prostor potrebna viza.

“Nedopustivo je da turisti i potencijalni radnici u turizmu mjesecima čekaju na svoje vize. Tako se turisti i potencijalni radnici u turizmu upućuju na druge zemlje”, rekao je glavni tajnik Saveza njemačkog turističkog gospodarstva Sven Liebert.

Ovo je najlakši način da se zaposlite u Njemačkoj bez kvalifikacija, sa minimalnim poznavanjem njemačkog jezika, ako nemate stan i ako nemate još radnu vizu. Pogledajte koliku platu možete očekivati i kako se prijaviti za posao

On je rekao da su neke druge zemlje otišle dalje u digitalizaciji sustava izdavanja viza te poručio da bi se Njemačka “morala ugledati” na te zemlje ne precizirajući o kojim zemljama je riječ.

Kad se radi o privlačenju stranih radnika potrebnih njemačkoj turističkoj branši Liebert je također istaknuo potrebu bržeg reagiranja njemačkih konzularnih predstavništava u zemljama izvan Europske unije kad je u pitanju izdavanje radnih viza.

“Njemačka nije jedina zemlja koja traži sezonske turističke radnike”, rekao je Liebert.

Prema posljednjim istraživanjima Instituta za njemačko gospodarstvo (IW) u Njemačkoj je trenutno prijavljano oko 8.000 radnih mjesta u turizmu koje nije moguće popuniti kvalificiranom radnom snagom.

Predstavnici turističke i ugostiteljske branše govore o tomu da je većina radnika tijekom pandemije koronavirusa napustila svoja radna mjesta te da se nakon pandemije nije vratila.

Njemačka širom svijeta traži radnike iz ove profesije: Prosječna godišnja plata je 40.000 eura.

On je najavio da će na današnjem samitu turističke branše od predstavnika vlade zatražiti pojačane investicije u digitalizaciju, ali i istraživanje na polju alternativnih izvora energije u prometu.

“Alternativni energenti moraju uskoro dosegnuti konkurentne cijene kako bi održivost postala isplativa i u turističkoj branši”, rekao je predstavnik njemačkog turizma.

Današnjem samitu turističke branše će se obratiti vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni), ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) i ministar prometa Volker Wissing (Liberalno-demokratska stranka FDP).

Pročitajte još

Njemačka otvara širom vrata stranim radnicima – uvodi se i “karta prilika”, evo detalja

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …