VELIKA GRUPA GRAĐANA OSTAJE BEZ NOVCA Njemačka ukida dodatak za djecu: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / VELIKA GRUPA GRAĐANA OSTAJE BEZ NOVCA Njemačka ukida dodatak za djecu:

VELIKA GRUPA GRAĐANA OSTAJE BEZ NOVCA Njemačka ukida dodatak za djecu:

Iznos dječijeg dodatka (Elterngeld) kreće se od 300 do 1.800 eura mjesečno

U državnom budžetu Njemačke za 2024. godinu planirane su brojne uštede, a u jednu od njih spada i roditeljski odnosno dječiji dodatak, na koji u budućnosti neće imati svi pravo.

Riječ je o prinadležnosti koja se u toj zemlji zove Elterngeld, odnosno roditeljski dodatak. U narednoj godini planirano je da na njega roditelji nemaju pravo, oni koji imaju visoka primanja, a to u Njemačkoj znači 150.000 eura i naviše po domaćinstvu.

O ovome će se tek raspravljati od 1. decembra u Saveznom parlamentu Nemačke, ali i pored toga već se sprema peticija koju je dosad potpisalo više od 350.000 ljudi. Kako se sada procjenjuje, bez tih para važnih za porodice ostaće najmanje 60.000 domaćinstava.

– Prihod od 150.000 eura veliki je novac – ali posebno u stvarnosti života mnogih parova u velikim gradovima s visokim stanarinama, nedostatkom brige za djecu i bez imovine, ovi planovi znače ozbiljne rezove – rekla je autorka Verena Pausder.

Elterngeldom država pomaže roditelje koji zbog novorođenčeta u porodici uopšte ne rade ili rade skraćeno pa zarađuju mnogo manje nego inače. Iznos dječijeg dodatka kreće se od 300 do 1.800 eura mjesečno, sume iznad koje ne smije da ide, prenosi Blic.

Šta je roditeljski dodatak (Elterngeld)?

Roditeljskim doplatkom država podupire roditelje koji nakon rođenja djeteta ne rade ili rade na kraće radno vrijeme i tako zarađuju malo ili nimalo novca. Roditelji s višim primanjima dobivaju 65 posto neto zarade koju su imali prije rođenja djeteta, a roditelji s nižim primanjima do 100 posto.

Oni koji ne rade primaju 300 eura mjesečno. Roditeljska naknada ograničena je na 1.800 eura. Roditeljska naknada isplaćuje se najduže 14 mjeseci ako oba roditelja sudjeluju u skrbi o djetetu.

Rok isplate naknade se također može dodatno produžiti (ElterngeldPlus), no tada su mjesečne uplate manje.

Roditeljska naknada uvedena je 2007. godine i zamijenila je dosadašnju naknadu za odgoj djeteta koja je iznosila najviše 450 eura.

Nova mjera trebala je potaknuti više parova na rađanje djece zbog niske stope nataliteta u Njemačkoj. Osim toga, trebala je poboljšati usklađenost između porodice i posla, budući da se roditeljska naknada može ostvariti i kao dodatak ako majke ili očeve koji nakon rođenja djeteta rade na pola radnog vremena.

Cilj je također bio potaknuti više očeva na prekid karijere zbog svoje djece, pišu njemački mediji.

Loading

O urednik

Također pogledajte

CIJENE, PLATE, REŽIJE: Šta mogu očekivati stanovnici u Njemačkoj?

Stopa inflacije u Njemačkoj je u aprilu stagnirala, nakon tri mjeseca pada. U odnosu na …