OD ŠEFA 600 EURA NA DAR: Ovako dobivate neoporezivi dodatak na plaću - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / OD ŠEFA 600 EURA NA DAR: Ovako dobivate neoporezivi dodatak na plaću

OD ŠEFA 600 EURA NA DAR: Ovako dobivate neoporezivi dodatak na plaću

Ne mora to uvijek biti povišica. Šefovi također mogu učiniti nešto dobro za svoje zaposlenike na druge načine, kao što su naknade u naravi: 600 eura godišnje oslobođeni su poreza i doprinosa za socijalno osiguranje prenosi zadovoljna.net.

Sve poskupljuje, samo plaća ostaje ista. I političari su to prepoznali i “izmislili” premiju za kompenzaciju inflacije. Do kraja 2024. firme će svojim zaposlenicima moći neoporezivo isplatiti do 3.000 eura.

Zvuči super, ali postoji “kvaka”, nemate pravo na to, vaš poslodavac odlučuje hoće li i koliko platiti. Nažalost, u praksi to često znači da mnogi 3.000 eura i ne vide.

Ali moguće je da ćete od svog šefa dobiti do 600 eura godišnje u obliku negotovinskih beneficija, bez poreza i socijalnih doprinosa, ako su ispunjeni određeni uslovi– koristan prijedlog za sljedeće pregovore o plaćama.

Na primjer, vaš poslodavac bi vam mogao plaćati usluge teretane, usluge streaminga ili za točenje goriva ili punjenje vašeg e-automobila.

Koristite neoporezive pogodnosti u naravi

Što kažete na dodatnih 600 eura godišnje? Poslodavci smiju svojim zaposlenicima davati dodatke na plaću koji su oslobođeni poreza i socijalnog osiguranja, takozvane naknade u naravi.

„Naknada u naravi“ jer to ne bi trebalo biti samo povećanje plaće, već novčana naknada u naravi, uključujući robu i usluge.

Trenutni propisi navode da potpadate pod ograničenje izuzeća za naknade u naravi do 50 eura mjesečno, tj. 600 eura godišnje.

To znači da se na te naknade ne plaćaju ni doprinosi ni porezi. Tako vaš šef može učiniti nešto dobro za vas bez straha od plaćanja poreza.

Postoje razne mogućnosti što mogu biti te robe ili usluge koje vam šef može daje. Važno je da se ograničenja poštuju.

Šta se smije, a šta ne?

U prošlosti je bilo dopušteno isplaćivanje dodataka na prepaid kreditne kartice, na primjer. Te takozvane otvorene kartice mogle bi se koristiti bilo gdje za kupnju.

Međutim, to je u suprotnosti s potrebnom činjeničnom referencom. Savezno ministarstvo financija stoga je preciziralo razliku između novčanih i materijalnih sredstava.

Na primjer, temeljem Zakona o nadzoru platnih usluga (ZAG) mogući su sljedeći bonovi ili gotovinske kartice:

Ograničeni krug tačaka prihvaćanja (§ 2. stavak 1. br. 10. slovo a ZAG) kao što su bonovi iz trgovina, trgovačkih lanaca ili regionalne gradske kartice

Ograničeni asortimani proizvoda (§ 2. stavak 1. br. 10. slovo b ZAG) kao što su kartice za gorivo od dobavljača, kartice s bonovima za knjižare, usluge streaminga ili kartice za fitness

Vaučeri za Amazon ili druge internetske pružatelje koji imaju tržište ne uklapaju se u shemu jer asortiman proizvoda tamo nije ograničen.

Ako imate više poslodavaca, ograničenje oslobođenja od 50 eura mjesečno možete koristiti nekoliko puta. To se također odnosi i na male poslove ( mini job) Ali budite oprezni: ograničenje izuzeća znači da ako prekoračite ukupni iznos, on postaje oporeziv piše zadovoljna.net.

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *