PONOVO PO DŽEPU STANOVIKA. Loše vijesti za podstanare u Njemačkoj, evo koliko najamnine rastu: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / PONOVO PO DŽEPU STANOVIKA. Loše vijesti za podstanare u Njemačkoj, evo koliko najamnine rastu:

PONOVO PO DŽEPU STANOVIKA. Loše vijesti za podstanare u Njemačkoj, evo koliko najamnine rastu:

Loše vijesti za stanare u glavnom gradu Njemačke: stanarine bi mogle biti povećane u mnogim zgradama u nadolazećem vremenskom razdoblju prenosi fenix-magazin.

Međutim ništa bolje ne očekuje ni ostatak velikih gradova u Njemačkoj.

Velika potražnja za stambenim prostorom, spora novogradnja, kupci nekretnina koji oklijevaju: Prema novom istraživanju, pritisak na tržište najma u njemačkim gradovima je povećan.

U prvoj polovici godine cijene najma u Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Diseldorfu, Stuttgartu i Leipzigu porasle su u prosjeku za 6,7 ​​posto, pokazala je analiza koju je objavio stručnjak za nekretnine Jones Lang LaSalle (JLL). U istom razdoblju prošle godine rast najma i dalje je iznosio 3,7 posto.

Rast cijena najma u metropolama je jači nego u urbanim četvrtima: tamo su tražene najamnine za nove zgrade i postojeće stanove porasle za 2,7 posto u roku od dvanaest mjeseci. Oglašavane cijene najma u okruzima porasle su za 4,9 posto.

Sve veći pritisak na stambeno tržište u Berlinu

Najam je snažno porastao u Berlinu i Leipzigu, gdje su, prema studiji, zabilježena dvoznamenkasta postotna povećanja. U Berlinu je 2022. došlo do neto imigracije od 86.000 ljudi, dok je nešto više od 17.000 stanova dovršeno, objasnio je JLL. Berlinsko tržište nekretnina postaje sve napetije.

Rast cijena najma bio je puno veći u drugim većim gradovima, a najamnine čak su malo pale u Stuttgartu.

“U svim razmatranim metropolama postoji ogroman nedostatak ponude, koji će biti pogoršan posustalom stambenom izgradnjom”, rekao je JLL stručnjak za stambene nekretnine Roman Heidrich.

“Stoga se ne nazire kraj rastu cijena najma”, rekao je stručnjak. Pritisak dolazi i od povećanih kamata na kredite, koje onemogućuju potencijalne kupce u kupnji nekretnina i guraju ih na tržište najma, navodi se.

Studija također pokazuje koliko su skupi stanovi u osam velikih gradova. Stanovi za iznajmljivanje tamo su se nudili po prosječnoj cijeni od 15,38 eura po četvornom metru, oko 50 posto skuplje nego u gradskim četvrtima (10 eura) i 79 posto skuplje nego u ruralnim četvrtima (8,61 euro).

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj padaju

U međuvremenu, otkupne cijene novogradnje i postojećih stanova ostale su pod pritiskom. Prema podacima JLL-a, tražene su cijene u prvoj polovici godine pale za 7 posto, u usporedbi s rastom od 7,5 posto u istom razdoblju lani.

I dok su stambene nekretnine u Berlinu malo poskupjele, u svim ostalim metropolama zabilježen je značajan pad – najviše u Minhenu, Stutgartu i Diseldorfu.

U metropolama su cijene naglo porasle tijekom dugog nekretninskog buma. Prema JLL-u, cijene su nedavno znatno manje pale u urbanim četvrtima (-5,2 posto) i ruralnim četvrtima (-2,2 posto).

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj već mjesecima padaju. Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, u prvom su tromjesečju u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine smanjeni za 6,8 posto. Brojke za drugi kvartal još se čekaju prenosi Fenix-magazin/SČ

Pročitajte još vezano za stanove u Njemačkoj:

SITUACIJA S NAJMOM STANA U MINHENU JE IZVAN SVAKE PAMETI: Evo koliko jedan stanar traži za sobu u stanu u kojem živi

Koliko za isti stan trebate platiti u Austriji, a koliko u Njemačkoj? Iznenadićete se

OPREZ! Prevara kod ponude za stan!

Kako pronaći stan u Njemačkoj ( + neke od najvažnijih riječi)

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …