Evo koliku penziju možete očekivati nakon 45 godina rada u Njemačkoj. Ovo je premalo: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Evo koliku penziju možete očekivati nakon 45 godina rada u Njemačkoj. Ovo je premalo:

Evo koliku penziju možete očekivati nakon 45 godina rada u Njemačkoj. Ovo je premalo:

1543 eura: tolika je, prema podacima Ministarstva rada, prosječna penzija u Njemačkoj poslije 45 godina uplaćivanja u Fond za penziono osiguranje. To je premalo, smatra stranka Ljevice.

Prosječna penzija nakon najmanje 45 godina rada u Njemačkoj iznosi 1.543 eura. Taj podatak je iznijela njemačka vlada u odgovoru na pitanje šefa poslaničkog kluba Ljevice u Bundestagu Ditmara Barča prenosi Deutsche Welle..

Razlika između penzija žena i muškaraca iznosi nekoliko stotina evra. Prosječna „muška” penzija iznosi 1.637, a „ženska” – 1.323 eura.

Prosjek na Zapadu zemlje je veći od prosjeka u bivšim Istočnonjemačkim pokrajinama i iznosi 1.605 eura, prema 1.403 eura na Istoku.

„Sramotan bilans politike”

Pomenut prosječan iznos penzije je za Barča „sramotan bilans penzione politike u posljednje dvije decenije”. To što žene i istočni Nijemci imaju bitno manje penzije za njega je znak „da smo daleko od pravednog sistema primjerenih penzija”.

Ovaj političar je od savezne vlade zatražio da „ove godine kao kompenzaciju za inflaciju uvede vanredno povećanje penzija od 10 odsto za sve penzionere”. Prema njegovim riječima, „ne može biti da ministri, državni sekretari i državni službenici dobiju 3.000 eura za inflaciju, a penzionerima i dalje opada kupovna moć”.

Žene imaju za trećinu manju penziju od muškaraca

Barč je zatražio reformu penzionog sistema. Da bi penzije bile veće, mogla bi da se formira „penziona kasa za sve”, i to bi, prema njegovoj zamisli, bilo osiguranje u koje doprinos uplaćuju svi zaposleni: „I službenici i samostalni privrednici a prije svega poslanici i ministri”.

Penzija je u Njemačkoj u prosjeku za 48 odsto manja od plate koju je radnik dobijao.

Savezni Zavod za statistiku je potvrdio da žene u starosti finansijske slabije stoje od muškaraca. Prema rezultatima istraživanja dohodaka i uslova života iz 2021. godine, žene starije od 65 godina imaju prosječnu bruto-penziju od 17.814 eura godišnje, a muškarci – 25.407 eura – za trećinu više.

Kao razlozi za to se navode činjenica da žene dijelom rade u branšama gdje su plate manje, da često nemaju puno radno vrijeme i da češće i duže idu na odsustva zbog starateljskog rada, na primjer, zbog djece ili članova porodice koji su upućeni na tuđu njegu.

Pritom su cijene smještaja odnosno doplate u staračkim domovima ponovo „skočile” početkom jula. U prvoj godini stanari moraju iz svog džepa da plate u prosjeku 2.548 eura mjesečno – 348 eura više nego sredinom 2022. Glavni razlog je povećanje plata osoblja prenosi Deutsche Welle.

Pročitajte još vezano za penzije u Njemačkoj:

Njemačka: Povećava se starosna dob za odlazak u penziju, evo šta morate znati ako radite u Njemačkoj

PENZIJA U NJEMAČKOJ – Kolike su penzije, nakon koliko godina imamo pravo, i sve što morate znati o Njemačkoj penziji možete pročitati ovdje:

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *