ODLIČNA VIJEST ZA SVE KOJI RADE U NJEMAČKOJ: Plate realno porasle prvi put od 2021. godine, evo i za koliko tačno: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / ODLIČNA VIJEST ZA SVE KOJI RADE U NJEMAČKOJ: Plate realno porasle prvi put od 2021. godine, evo i za koliko tačno:

ODLIČNA VIJEST ZA SVE KOJI RADE U NJEMAČKOJ: Plate realno porasle prvi put od 2021. godine, evo i za koliko tačno:

Plate u Njemačkoj porasle su za snažnih 6,6 posto u drugom tromjesečju i prvi put su realno porasle, iako samo za 0,1 posto na godišnjoj razini, od 2021. godine, javlja dpa.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku od utorka, cijena potrošačke korpe od lani je poskupjela za 6,5 ​​posto. Plate su prošli put rasle brže od rashoda, po stopi od 3,2 posto, u drugom kvartalu 2021. godine prenosi Fenix-magazin/SČ/dpa.

Istodobno, nominalni rast plata od 6,6 posto između aprila i juna najveći je od 2008. godine.

Pročitajte još:

Evo kolika je prosječna plata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Srbiji i drugim zemljama 

Tome je pridonijelo povećanje minimalne plate i podizanje gornje granice plate za takozvane miniposlove na 520 eura, kao i bonusi koje su mnoge firme uvele zbog inflacije. Zaposlenici s bonusima do 3.000 eura ne plaćaju porez i odbitke.

Najveće povećanje plata, 9,7 posto, dobili su povremeni zaposlenici.

Nominalne su plate posebno snažno rasle u sektorima koji su najviše stradali u pandemiji – u ugostiteljstvu 12,6 posto, prometu i skladištenju 10 posto, a umjetnosti, zabavi i rekreaciji 11,9 posto prenosi Fenix-magazin/SČ/dpa

Pročitajte još:

Evo kolika je prosječna plata u Bosni i Hercegovini 

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …