Alarmantno! Rast plata u Njemačkoj gubi bitku protiv nezaustavljive inflacije - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Alarmantno! Rast plata u Njemačkoj gubi bitku protiv nezaustavljive inflacije

Alarmantno! Rast plata u Njemačkoj gubi bitku protiv nezaustavljive inflacije

Povećanje plata u kolektivnim ugovorima iz prve polovice godine nije u potpunosti stiglo inflaciju, saopćila je u četvrtak Zaklada Hans Böckler-Stiftung bliska sindikatima.

Tek su brojni jednokratni bonusi od najviše 3000 eura u mnogim granama privrede zaštitili radnička primanja od inflacijske erozije, rekao je Becklerov stručnjak za kolektivne ugovore Torsten Schulte.

No, budući da je riječ o jednokratnim isplatama, nakon isteka baznog učinka nakon 12 mjeseci, one će snažno utjecati na povećanje plata, upozorio je Schulte.

Prema podacima Zaklade, plate su u Njemačkoj, bez tih jednokratnih neoporezivih isplata, u prvih šest mjeseci realno pale za 1,7 posto. Naime, nominalni rast od 5,6 posto nije bio dovoljan da neutralizira inflaciju od 7,4 posto.

Plate su nominalno znatno veće nego prošle godine, dijelom zahvaljujući uspješnim kolektivnim pregovorima u njemačkoj pošti i službenicima savezne i lokalnih vlasti.

U Njemačkoj otprilike svaki drugi od 34 milijuna ljudi s punim radnim odnosom prima platu određenu kolektivnim ugovorom

Schulte smatra da će se u drugoj polovici godine inflacija znatno smiriti i da će saldo plata prema kolektivnom ugovoru postati pozitivniji.

“Uz turobnu ekonomsku perspektivu, ne smijemo dopustiti novi pad osobne potrošnje”, rekao je Schulte u kontekstu tekućih pregovora o kolektivnom ugovoru u trgovačkim djelatnostima i javnoj upravi pokrajina.

Prema njegovim riječima, “posebno je važno” odražavati dinamiku kolektivnih pregovora i, ako je moguće, izbjeći eroziju kupovne moći.

Pročitajte još:

EVO KOLIKO GASTARBAJTERI ZARAĐUJU U NJEMAČKOJ: Ovo je detaljan spisak zanimanja i mjesečnih plata, a za većinu poslova ne treba ni znanje jezika

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …