ZANIMA LI VAS KOLIKE SU PLATE U MERCEDESU: Procurile su brojke… - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / ZANIMA LI VAS KOLIKE SU PLATE U MERCEDESU: Procurile su brojke…

ZANIMA LI VAS KOLIKE SU PLATE U MERCEDESU: Procurile su brojke…

Oko 100 vrhunskih menadžera Mercedes-Benza čini razinu 1 neposredno ispod Uprave. Svaki od njih zarađuje nekoliko stotina hiljada eura godišnje, ali se plata na toj razini dogovara pojedinačno.

Uz Bosch grupu, Mercedes-Benz automobilska grupa vjerovatno je najveći poslodavac u regiji Stuttgart i daleko šire.

Vrhunska firma iz Stuttgarta ne proizvodi samo automobile visoke klase. Mercedes svojim radnicima također isplaćuje impresivne plate. Ipak, tu postoje goleme razlike, piše Fenix magazin

Osim ako niste jedan od 1000 radnika koje proizvođač automobila sada želi otpustiti, Mercedes je zapravo fantastičan poslodavac. 

Čak i nakon izdvajanja kamionskog poslovanja i povezanog smanjenja tradicionalne kompanije, grupa i dalje zapošljava oko 172.000 ljudi širom svijeta.

U većini slučajeva visina naknade zavisi od dotičnog hijerarhijskog nivoa. U Mercedes-Benzu oko 100 menadžera nalazi se neposredno ispod Upravnog odbora, i oni čine nivo 1. Ispod njih su voditelji odjela (E2), voditelji odjela (E3) i na kraju voditelji timova (E4). Ispod tih nivoa primjenjuje se kolektivna plata koju je odredio sindikat IG Metall.

Pročitajte još:

MERCEDES PRODAJE SVE AUTOKUĆE U NJEMAČKOJ: Šta će biti sada sa 8.000 radnika?

Upravni odbor Mercedes-Benza upravlja bogatstvom globalno aktivne grupe automobila iz Stuttgarta. Nakon dobre finansijske godine 2021., šef Mercedesa Ola Källenius dobio je ukupnu naknadu od 6,14 miliona eura, izvijestila je sredinom marta Njemačka novinska agencija (dpa).

Osim glavnog direktora, u upravi automobilske kompanije nalazi se još sedam ljudi.

Evo koliko su v.d. članovi uprave zaradili u fiskalnoj 2021. godini:

Ola Källenius, izvršni direktor, 6,14 miliona eura (ukupna naknada)

Jörg Burzer, direktor proizvodnje i upravljanja lancem nabavki, 141.000 eura (na dužnosti od 1. decembra)

Renata Jungo Brüngger, članica Uprave za integritet i pravne poslove, 2,47 miliona eura

Sabine Kohleisen, direktorica ljudskih potencijala i rada, 142.000 eura (na dužnosti od 1. decembra)

Markus Schäfer, voditelj razvoja i nabavki, 2,1 milion eura

Britta Seeger, voditeljica prodaje Mercedes-Benz automobil, 2,46 miliona eura

Hubertus Troska, direktor Kina Aktivnosti, 3,10 miliona eura

Harald Wilhelm, glavni finansijski direktor, 1,93 miliona eura

(Izvor: Izvještaj o naknadama za 2021. Mercedes-Benz Group AG)

Osim toga, bivši članovi upravnog odbora Mercedes-Benza i prethodnih grupa i dalje primaju plate. Prema izvještaju o primanjima, bivši izvršni direktor Dieter Zetsche dobio je oko 3,5 miliona eura za finansijsku godinu 2021.

Oko 100 vrhunskih menadžera Mercedes-Benza čini nivo 1 neposredno ispod Uprave. Svaki od njih zarađuje nekoliko stotina hiljada eura godišnje, ali se plata na tom nivou dogovara pojedinačno, prenosi Stuttgarter Zeitung.

Uz naknadu, menadžeri godišnje dobivaju bonus i paket takozvanih fantomskih dionica. Kao rezultat toga, najviši menadžeri Mercedes-Benza imat će finansijski udio u cijeni dionica proizvođača automobila tokom perioda od četiri godine, tako da se njihove odluke razmatraju dugoročno.

Pročitajte još:

I ovaj Hercegovac iz Njemačke u rodni kraj svake godine dolazi s najnovijim modelom Mercedesa!

Ispod su nivoa upravljanja od 2 do 4 u hijerarhiji u Mercedes-Benzu.

Nivo 2 uključuje voditelje odjela, koji često imaju nekoliko stotina zaposlenika pod sobom. Prema pisanju Stuttgarter Zeitunga, oni zarađuju osnovnu platu od oko 200.000 eura, na što se dodaju bonusi i iznosi za fantomske dionice.

Voditelji odjela na nivou 3 zarađuju između 120.000 i 140.000 eura godišnje uključujući isplate bonusa. Konačno, nivo 4 uključuje vođe timova u Mercedes-Benzu, koji su na najnižem upravljačkom i zarađuju oko 100.000 eura godišnje.

U Njemačkoj su zaposlenici Mercedes-Benza plaćeni prema ugovoru o platama sindikata IG Metall. Postoje takozvane platne grupe (EG). Plata dotičnog radnika zavisi od područja, na primjer u montaži, te godinama radnog staža u kompaniji.

Odabir naknade radnicima u kolektivnim pregovorima prema djelatnosti:

Inženjer 78.100 eura

Kontrolori 72.400 eura

Tehničar mehatronike vozila 38.600 eura

Službenik 47.300 eura

Računovođa 40.400 eura

Radnici montažne trake 38.700 eura

Radni student 17.100 eura

Pripravnik 16.600 eura

(Izvor: Kununu)

U Baden-Württembergu plate zaposlenika Mercedes-Benza kreću se od platne grupe 1 s oko 2.400 eura do platne grupe 17 s oko 6.000 eura mjesečno, prenosi Stuttgarter Zeitung. Postoje i doplate za kasni rad i rad u smjenama.

Dok rukovoditelji Mercedes-Benza dobivaju službeni automobil, zaposlenici ispod E nivoa i dalje dobivaju popust od 21,5 posto ako kupe novi Mercedes i zadrže ga najmanje šest mjeseci. To sada uključuje, na primjer, električnu luksuznu limuzinu EQS. Menadžeri također dobivaju bonus koji ovisi o uspjehu cijele kompanije ili pojedinog odjela.

Prema navodima Stuttgarter Zeitunga, osnovna plata najviših rukovoditelja može se utrostručiti ako se ispune finansijski ciljevi.

Posljednjih godina Mercedes-Benz je izazvao znatne kritike jer je grupa isplatila visoke dividende dioničarima unatoč masovnom otpuštanju radnika.

Mercedes je prošle godine podijelio 5,35 milijardi eura dioničarima, što je najveća dividenda u historiji kompanije.

Međutim, kroz takozvane fantomske dionice, čelnici grupe također bi trebali imati koristi od takvih isplata. Dionice se preraspodijele svake godine i vrijede četiri godine. Kao rezultat toga, direktori se postavljaju kao da stvarno posjeduju dodijeljene dionice i na taj način primaju dividendu. Iznos se isplaćuje u četvrtoj godini, tako da od cijene dionice imaju koristi i rukovoditelji, piše Fenix magazin.

Pročitajte još:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Uprkos velikoj potražnji, u Njemačkoj je 1,9 miliona praznih stanova.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Njemačkoj je do 15. maja registrirano 1,9 miliona praznih stanova, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *